scratch dersleri

Strach’te Kontrol Komutları

Merhaba arkadaşlar, Mobilhanem.com da yeni bir günde yeni bir konu ve ders ile karşınızdayım. Artık finale çok az kaldı. Çok yakında Scratch’i bitirmiş ve Scratch üzerinde profesör olacaksınız. O güneşli günler çok yakında diyor hazır havalar ısınmış sizde ısınmışken yavaş yavaş kontrol komutlarına başlayalım ne dersiniz makerlarım 🙂

Kontrol Komutları

"<yoastmark

Bu derste neler öğreneceğimizi kısa bir özet geçelim… Bugün önce ki dersin devamı olarak sizinle beraber yukarıda ki görselde de gördüğünüz üzere on bloktan oluşan kontrol komutlarını öğreneceğiz. Peki, nedir bu kontrol komutları? Şimdi merakınızı giderelim  bu blok yapacağınız şeylerin bir nevi kontrolünü sağlamak, kontrol altında tutmaya yarar.

Karmaşık geldiğinin farkındayım dersin ilerleyen evrelerinde ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız…
Şimdi başlamadan önce kemerlerimizi bağlıyoruz ve hayal gücünüzde seyahate çıkıyoruz… Hazırsanız eğer başlayalım geleceğin yazılımcı, yenilikçi dâhileri 

1 saniye bekle kontrol komutu
1 saniye bekle

Geldik scratch kontrol  komutları ‘nda ilk komutumuza… çok açıklamaya bile gerek yok aslında şimdiden açıklamanıza hiç gerek yok görselden anladık dediğinizi duyar gibiyim  ama gelin beraber tekrar bir açıklama yapalım malum açıklamazsam içim rahat etmez  yaptığınız projede birleştirdiğiniz puzzle parçalarını (blokları) 1 rakamının yazdığı yere çift tıklayıp istediğiniz sayıyı yazarak yazdığınız süre boyunca bekletmeyi, belirttiğiniz sürenin sonuna gelince de sırada ki bloktan devam etmenizi sağlar.

X defa tekrarla komutu

Belirttiğiniz süre sonunda size ayrılan sürenin sonuna geldik diyorsunuz yani Ve geldik ikinci kontrol komutu ‘ na bloğumuza  son hız devam edelim hadi… Bu bloğu size bir örnek ile açıklamak istiyorum.

X defa tekrarla kontrol komutu
Tekrarla komutu

Şimdi düşünün atla komutunu karakterinize uygulayacaksınız ama 10 defa atlatmak istiyorsunuz 10 defa atla komutu eklemektense üstteki bloğu kullanarak atla komutunu üstteki komutun içine yerleştirip 10 defa atlamasını sağlayabilirsiniz. Sizce de daha basit ve kolay değil mi?

Hep yap komutu

Sürekli tekrarla kontrol komutu
Sürekli tekrarla

Scratchte diğer bir komutumuz ise sürekli tekrarla komutu… Bu komut içine yerleştirdiğiniz diğer komutların sürekli tekrarlanmasını sağlar. Taaki kırmızı durdurma butonuna basana kadar  sonsuz döngü de diyebiliriz biz buna 
Bu arada alakasız bir soru size hayatınızın sonsuz döngüden oluştuğunu düşünün ne yapardınız? Benimle paylaşmak isteyenleri yoruma bekliyorum 

En önemli kontrol komutlarımız dan birisi

Koşul kontrol komutu
Koşul

Kontrol komutu ‘nda bu komutu anlatmadan önce bilmemiz gereken bir şey var. Hazır mısınız söylüyorum ‘koşul’ …
Koşul ne demek? Biliyorum dediğinizi duyar gibiyim ama ben açıklayayım yine de koşul bir olayın gerçekleşmesi için olması gereken şeyler, şartlar.

Örneğin; ekmek almanız gerekiyor. Ama ekmek almanız için market e gitmeniz ve yanınızda yeterli miktarda para olması gerekiyor. Yani ekmek almanın iki koşulu var.
1)markete gitmek
2)yeterli miktar da para olmalı
Şimdi geldik eğer ise bloğumuza bu blokta eğer ile ise’nin arasına koşul koyup bloğun içine de istediğiniz blokları koyarak o koşulu sağladığı sürece bloğun içine yerleştirdiğiniz kodların gerçekleşmesini sağlamış olursunuz.

Geldik ikinci kontrol komutu ‘na bu komut bir önceki komutumuza çok benziyor tek farkı değilse bölümü bu bölümde eğer ile ise arasına koyduğunuz koşulu sağlıyorsa bir numaralı boşluktaki komut koşulu sağlamıyorsa iki numaralı boşluktaki komut gerçekleştirilir. Bir örnek ile anlatmak gerekirse…

Haydi, başlayalım J şimdi bir düşünelim ve aynı örnek üzerinden gidelim…

ÖRNEK

Size bir miktar para verdiğimi ve sizden yeterli para koşulu ile eğer paranız yeterli ise ekmek ve çikolata almanızı yeterli değilse sadece ekmek almanızı istiyorum.

Şimdi yukarıdaki görsele yaptıklarınızı yerleştirelim.
Ninja kedinin olduğu yere’ para yeterli ‘ gelmeli. Lolipop ‘un olduğu yere ‘ekmek ve çikolata al‘ gelmeli ve gökkuşağının olduğu yere ise ‘ekmek al’ gelmeli. Anladığınızı düşünerek devam edelim ne dersiniz  Sona doğru yaklaşırken bu uzun yolculuğumuz da geldik bir diğer kontrol komutu ‘na. İşte karşınızda olana kadar bekle komutu…

 

Kırmızı yıldız ile çerçevelediğim bölgeye istediğiniz koşulları yerleştirerek bu komutu gerçekleştirene kadar koşul doğru olana kadar beklenir ve ardından ondan sonraki komutlar gerçekleşmeye başlar. Bir nevi bu komut sitenizdeki güvenlik görevlisi olarak düşünebilirsiniz.

Nasıl yani dediğinizi duyar gibi açıklayayım sitenizdeki güvenlik görevlisi, siz sitede yaşayan bir birey olana kadar ya da sitedeki konuk olarak geldiğiniz kişi güvenliğe bildirip içeri gelmenizi söyleyene kadar siteye giriş yapamazsınız. o güvenlik görevlisini aşıp geçtikten sonra yani o koşulu sağladıktan sonra geçişiniz ve güvenlik görevlisini geçtikten sonra yapacaklarınız bebek oyuncağı 

Koşul komutu

Yeni bir kontrol  komutu ile karşınızdayım geleceğin makerları  şimdi sizin kadar olmasa da küçük ve tatlı mı tatlı bulutçuğumuzun üstünde oturduğu beşgenimizin içine yani olana kadar tekrarlanın başına herhangi istediğiniz koşulu veyahut şartı belirleyip o koşul veya şart sağlanana kadar gezegenimizin olduğu bölüme koyduğunuz komutlar çalışıp tekrar eder. Tek şart o koşulun sağlanması.

Peki, belli bir süreden sonra koşul sağlanmazsa ne yapmalıyım dediğinizi duyar gibiyim… Sizi bekletmeden bu sorunuza da cevap vereyim. Koşul sağlanabilirliğini kaybettiği zaman gezegenin altındaki çıkıntıya eklediğiniz diğer komutlara sıra gelmiş demektir. Yani onlar çalışır ve sırası ile komutlar çalışmaya devam eder. Kodlama dünyası sıra işidir atlanmaya gelmez bunu unutmayın 

 

Komutların durmasını sağlar

Bu komut ile yaptığınız kodlamanın tümünü durdurabilir ya da sadece seçtiğiniz ve birleştirdiğiniz belli komut dizisini durdurabilirsiniz. Tümü ile hepsini diğer seçenekler ile seçtiğiniz belirli kod dizelerinin çalışmasını durdurabilirsiniz bunu unutmayın…

 

 

Bu komut ise bir kuklanın ikizi kodlama esnasında komutlar ile oluşturulduğunda yukarıdaki görseldeki komutun altına sıralanmış ve yerleştirilmiş komutlar çalışır. İkizini oluşturmaktan kastımın ne olduğunu anladığınızı düşünüyorum 

 

Yaptığınız proje esnasında kendinin ya da seçtiğiniz başka kuklanın ikizini yani kopyasını oluşturur. Benden size tavsiye bu komutu akvaryum yaparken ya da elma toplama oyunu yaparken kullanabilirsiniz  ipucumuzu da verdikten sonra geçelim son komutumuza…

bu ikizi sil kontrol komutu
Tekrarlı gelen kostümleri siler

Kontrol komutlarında sona doğru

Sonun da geldik son kontrol  komutu ‘na. Hadi sizi daha fazla merakta bırakmadan neymiş bu komut öğrenelim, gerçi siz zeki okuyucuların şimdiden ne olduğunu anladığını hissediyorum. Açıklamaya gelirsek, Yaptığınız projede oluşturduğunuz kuklaların ikizini silmenize yardımcı olur.

Ve Mobilhanem.com da bir dersin daha sonuna gelmiş bulunmaktayız. Bu derste sizlerle beraber Scratch ’te kontrol komutları ‘nı tanıdık. Diğer dersimizde tekrar görüşmek üzere. Umarım güzel ve size katkıda bulunan bir ders olmuştur…  . Sizinle diğer derste görüşmek için sabırsızlanıyorum. Bu arada eksik ya da yanlış gördüğünüz bir yer varsa benimle iletişime geçebilirsiniz. Biliyorsunuz hatasız kul olmaz. Güzel bir nasihat gibi oldu. Görüşürüz…

Yukarıdaki proje için herhangi bir tuşa basmanızı ve yeşil bayrağa tıklamanızı rica ediyorum. tıklayın ve bakalım neler oluyor 🙂

1

Ayşe Rabia Tımmaz

2 Yorum

Haftalık Bülten

Mobilhanem'de yayınlanan dersleri haftalık mail almak ister misiniz?