Merhaba Arkadaşlar,
mobilhanem.com sitemiz için hazırladığımız / yayınladığımız Kotlin Dersleri serisine bu dersimizde Kotlin Operatörler ile devam ediyoruz.
Operatörler bir yazılım dilinde farklı amaçlar için kullanılabilir. Bizler kotlin dilinde kullanılan operatörlerden bahsedeceğiz.
Kotlin Operatörler
1 – Basit Atama Operatörü
2 – Aritmetik Operatörler
3 – Tekli Operatörler
4 – Eşitlik ve İlişkisel Operatörler
5 – Mantıksal Operatörleri
6 – Karşılaştırma Operatörleri
Basit Atama Operatörü
Basit atama operatörleri kod geliştirmeye ilk başladığımız andan itibaren kullandığımız ve (=) ile gösterilen operatördür. Bu operatöre yazdığımız kodlarda değişkenlere değer atarken kullandığımız operatörü örnek verebiliriz. Ayrıca (+= , -= , /= , *=, %=) operatörleride değer atama işlemleri için kullanılır.
var sayi : Int = 5 var deger = "Taha" sayi += 1 // sayi = sayi + 1 kullanmak yerine kısa şekilde sayi += 1 yazdık ve sayı ' ya atama yaptık sayi -= 5 //sayi = sayi - 5 kullanmak yerine kısa şekilde sayi -= 5 yazdık ve sayi ' ya atama yaptık
Yukarıda gördüğünüz gibi Int türünden sayı değişkenine 5 değerini , deger değişkenine ise string Taha değerinini = atama operatörü ile atadık. Sonrasında ise += operatöri ile sayımıza 1 ekleyerek , -= operatörü ile sayımızdan 5 çıkararak atama işlemi yaptık.
Aritmetik Operatörler
Aritmetik operatörler klasik matematiksel işlemleri yapılamasını sağlayan operatörlerdir.
- +(toplama),
- -(çıkarma),
- *(çarpma),
- /(bölme)
- %(mod alma) işlemlerinin yapılmasını sağlayan operatörlerdir.
Örnek vermek gerekirse;
val deger1 = 52 val deger2 = 6 val toplama = deger1 + deger2 val cikarma = deger1 - deger2 val carpma = deger1 * deger2 val bolme = deger1 / deger2 val mod = deger1 % deger2 println("Toplama Sonuç: " + toplama) println("Çıkarma Sonuç: " + cikarma) println("Çarpma Sonuc: " + carpma) println("Bölme Sonuç: " + bolme) println("Mod Sonuç: " + mod) Konsol Çıktısı : Toplama Sonuç: 58 Çıkarma Sonuç: 46 Çarpma Sonuc: 312 Bölme Sonuç: 8 Mod Sonuç: 4
Yukarıda bildiğimiz matematiksel işlemleri yaptık. Burda dikkat etmemiz gereken nokta aritmetik işlem önceliği noktasıdır. Yani aynı işlem içinde birden fazla aritmetik operatör olabilir.
Örneğin:
val sonuc = 52-6*8/4%4+12-(24*2) println("Sonuç :" + sonuc) Konsol Çıktısı : Sonuç :16
Yukarıdaki işlemin sonucu 16 olacaktır. Çünkü operatörlerde işlem sırası vardır işlem sırası aşağıdaki gibidir
1- () parantez içi
2- / ve ya * (bölme ve ya çarpma)
3- % mod alma
4 – + ve ya – (toplama ve ya çıkarma)
Yukarıdaki işlemimizi işlem önceliğine göre adım adım çözelim.
52-6*8/4%4+12-48 =
- Parantez içinden başladık => 52-6*8/4%4+12-48
- Sonra bölme ve ya çarpma işlemleri => 52 – 6 * 2 % 4 +12 -48 => 52- 12 %4 +12 -48
- Sonra mod işlemi => 52 – 0 – +12 – 48 (çünkü 12%4 = 0)
- Sonra toplama ve ya çıkarma = >52 +12 – 48 => 64 -48 = 16
Tekli (Binary) Operatörler
Tekli operatörler bir değişkenin sağına veya soluna gelerek tek başına değişkenin değerini değiştirebilen operatörlerdir.
+(artı), -(eksi), ++(1 değer arttırma), -- (1 değer düşürme) operatörleri mevcuttur.
Şimdi bu operatörleri aşağıdaki örnek ile pekiştirelim;
var deger = 10 deger = -deger //değerin önüne - koyarak -1 ile çarpılmasını sağladık println("Deger: " + deger) println("------------------------------------------") deger = 10 // değeri tekrardan 10 a eşitledik println("Deger: " + deger++) // önce println işlemini yaptı yani deger println ile ekrana basıldı sonra ++ işlemi ile değere +1 eklendi println("İşlem sonrası Deger : " + deger) //yukarıdaki print işleminden sonra +! ekleniş hali bastırıldı println("------------------------------------------") println("Deger: " + ++deger) //önce toplama işlemini yaptı (+1) sonra ekrana basma işlemini println("İşlem sonrası Deger : " + deger) //yukarıdaki değerle aynı çünkü zaten önce toplama işlemi yapılmıştı println("------------------------------------------") println("Deger: " + deger--) // önce println işlemini yaptı yani deger println ile ekrana basıldı sonra -- işlemi ile değer-1 azaltıldı println("İşlem sonrası Deger : " + deger)//yukarıdaki print işleminden sonra +1 azaltılmış hali bastırıldı println("------------------------------------------") println("Deger: " + --deger) //önce çıkarma işlemini yaptı (-1 çıkardı) sonra ekrana basma işlemini println("İşlem sonrası Deger : " + deger) //yukarıdaki değerle aynı çünkü zaten önce çıkarma işlemi yapılmıştır Konsol Çıktısı: Deger: -10 ------------------------------------------ Deger: 10 İşlem sonrası Deger : 11 ------------------------------------------ Deger: 12 İşlem sonrası Deger : 12 ------------------------------------------ Deger: 12 İşlem sonrası Deger : 11 ------------------------------------------ Deger: 10 İşlem sonrası Deger : 10
Yukarıda dikkat etmemiz gereken konu “deger++” ile “++degerin” farklı olması. “++deger” önce deger’e +1 ekler ve sonrasında hangi işlem yapılacaksa onu yapar. “deger++” ise önce deger ile ilgili işlem yapılır sonrasında +1 eklenir.
Daha basit bir örnek verelim:
var deger = 10 println("Sonuc = " + ((deger++) + 5)) println(deger) Konsol çıktısı: Sonuc = 15 deger : 11
Gördüğünüz gibi önce + 5 ile toplama işlemini yapıp println ile 15 değeri ekrana basıldı sonrasında ise deger ‘e + 1 eklendi.
var deger = 10 println("Sonuc = " + ((++deger) + 5)) println(deger) Konsol çıktısı: Sonuc = 16 deger : 11
Yukarıda ise önce deger’e + 1 eklendi ve sonrasında +5 ile toplanıp ekrana bastırıldı.
Arkadaşlar Kotlin Operatörler dersimizde 6 farklı Operatörü anlatacağız. Kotlin Operatörler dersinin 1. si olan bu dersimizde 3 adet operatörü detaylıca anlattık. Bir sonraki dersimizde geri kalan operatörleri anlatacağız.
Konu hakkında sorularınızı konu altından ve ya SoruCevap sitemizden sorabilirsiniz.
Tüm Kotlin derslerimiz için tıklayınız.
19
[…] Merhaba Arkadaşlar, Mobilhanem.com sitemiz üzerinden anlattığımız / yayınladığımız Kotlin Dersleri serimize bu dersimizde Kotlin Operatörler dersinin 2. dersi ile devam ediyoruz. Bir önceki dersimizde Basit Atama Operatöri , Tekil Operatörler ve Aritmetik operatörlerden bahsetmiştik. Bu dersimizde ise İlişkisel ve eşitlik Operatörü’nden , Mantıksal Operatörler’den ve Karşılaştırma Operatörü’nden bahsedeceğiz. Bir önceki dersimiz için tıklayınız. […]
[…] operatörü kullanarak karşılaştırdık. Operatörler ile ilgili derslerimiz için Operatör – 1 ve Operatör – 2 derslerimizi okumanızı tavsiye ederiz. Çünkü if koşul yapısı […]
Merhaba,
val sayi : Int = 5
val deger = “Taha”
deger += 1 // deger = deger + 1 kullanmak yerine kısa şekilde deger += 1 yazdık ve deger ‘ e atama yaptık
deger -= 5 //deger = deger – 5 kullanmak yerine kısa şekilde deger -= 5 yazdık ve deger ‘ e atama yaptık
Bu kodda “deger” değişkenine “Taha” atadınız. Ardından ” deger +=1 ” diyerek deger değişkenini 1 arttırmış olmuyor muyuz? deger değikenine “Taha” atanmış, burada bu işlem mantıklı değil. (Yanlış yorumluyor olabilirim.)
Şöyle yapılsa doğru olmayacak mıydı?
val sayi=5
sayı +=1
Böylelikle 5 bir artacak 6 olacak. Bu tamam ama “Taha”yı 1 arttırmak ne demek?
Teşekkürler.
Merhaba sayı değişkeni kullanmak yerine yanlışlıkla deger değişkenini kullanmışız düzelttik. Teşekkürler.
Merhaba,
Tekli (Binary) Operatörler
Tekli operatörler bir değişkenin sağına veya soluna gelerek tek başına değişkenin değerini değiştirebilen operatörlerdir.
+(artı),
-(eksi), ————————————————>>>> 1 (eksi) “-” eksik olmuş. <<<<————————-
++(1 değer arttırma),
–(1 değer düşürme) operatörleri mevcuttur.
Yanlış yeri işaret etmişim. 1 değer düşürme işlemindeki eksi eksik olmuş.
Elinize sağlık hocam paralı kurslardan iyi anlatmışsınız 🙂
yorum için teşekkürler. Faydalı olduysa ne mutlu.