Merhaba arkadaşlar bugünkü dersimizide Amazon RDS(Relational Database Service) servisini inceleyeceğiz. Bu servis ile ilişkisel veritabanlarını bulutta çalıştırarak güvenliğini, erişimini ve ölçeklenmesini kolayca sağlayabileceğimizi işleyeceğiz.
Bulut bilişimle birlikte veritabanlarının çalıştırılması ve yönetilmesi de oldukça önem kazanmıştır. Eğer kendi veritabanımızı sunuculara kurma yoluna gidersek; bakımları, ölçeklendirilmesi, otomasyonlar ve güvenlik işleriyle oldukça yoğun bir şekilde uğraşmamız gerekmektedir.
Amazon Relational Database servisiyle kolay ve hızlı bir şekilde ilişkisel veritabanlarımızı yönetebilir ve ölçeklendirebiliriz.
Amazon RDS ile Amazon Aurora, PostgreSQL, MySQL, MariaDB, Oracle ve Microsoft SQL Server veritabanlarını kullanabiliriz.Veritabanlarımızı KMS servisi ile şifreleyerek, verilerimizin güvenliğini arttırabiliyoruz. Bu sayede verilerimiz şifreli bir şekilde saklanmakta olup, okunacağı zaman tekrar KMS servisi ile şifresinin çözülerek bize ulaşmasını sağlamaktadır.
Veritabanı sunucularını istersek kendi belirlediğimiz bir VPC içerisinde de çalıştırabiliriz. Böylelikle ağ seviyesinde bir yalıtım da sağlanmış olmaktadır.
RDS veritabanlarını otomatik olarak yedekleme özelliğine sahiptir. Bu sayede herhangi bir sorunda yedekten veya snapshot’lardan geri yüklenebilmektedir.
RDS ile verilerin yüksek oranda okunduğu durumlarda veritabanındaki yüklerin azaltılması için okuma replikaları bulunmaktadır. Çalışmakta olan veritabanının bir kopyasının oluşturularak sadece okuma yapılabilen bir endpoint sağlar. Bu sayede yüksek oranda okuma yapan uygulamalarımızı bu endpoint ile bağlantı kurmasını sağlayarak ölçeklendirebiliriz.
Amazon Aurora
Amazon tarafından geliştirilen MySQL ve PostgreSQL uyumlu ilişkisel veritabanıdır. Standart MySQL ve PostgreSQL sürümlerinden daha performanslı ve maliyet açısından daha uygundur.
Aurora aynı zamanda Serverless çözümüne de sahiptir. Bu sayede herhangi bir sunucu yönetilmeden kullanabilmektedir. Veritabanını kullanımımıza göre başlayıp durabilmektedir bu sayede maliyet açısından diğer veritabanlarıyla fark bulunmaktadır. Anlık trafik artışlarında kolayca ölçeklenebilir bu sayede günün veya haftanın belirli zamanlarında yoğunluk alan uygulamalarımızda bu servis yardımıyla hızlı ve kolay bir şekilde ölçekleme sağlayabiliriz.
Aurora hakkında daha detaylı bilgiye Amazonun Türkçe hazırladığı bu sayfadan erişebilirsiniz.
Örnek
Bu örneğimizde bir adet MySQL uyumlu Serverless Aurora veritabanı oluşturacağız. Burada en önemli kısım Serverless Aurora veritabanlarının public erişimi bulunmamaktadır. Sadece VPC içerisinden erişilebilmektedir. Serverless olmayan RDS veritabanlarında böyle bir durum bulunmamaktadır Public IP erişimiyle istenilen yerden ulaşılabilmektedir.
Aşağıdaki resimde de görüleceği üzere çalışacak ilişkisel veritabanını seçebiliyoruz. Ben Aurora seçtim ve Serverless mı yoksa sunucu olarak mı kurulacağını seçmemiz gerekmektedir.
Burada hangi veritabanını kullanacağımızı seçmemiz gerekiyor. Aurora – MySQL uyumlu veritabanını Serverless olarak seçtim. Database Location olarak eğer production ortamına kuracaksanız birden fazla AZ içinde veya Regionda çalışabilmesi için Global seçerek herhangi bir arıza durumunda verilere ulaşımın kaybedilmemesini sağlayabiliriz.
Serverless yerine kullanacağımız iş yüküne uygun olarak tek writer sunucusu ile N tane reader sunucusu veya tam tersi şekilde konfigürasyonları da seçebiliriz.
Veritabanı clusterımızı tanımlayacak bir isim ve Master kullanıcı adı ve şifresini tanımlamamız gerekiyor. Bu şifreler yardımıyla veritabanına ulaşım sağlayabiliriz.
Veritabanının çalışacağı VPC ayarları ve Security Group ayarlarını tanımlayabiliriz. Bu sayede network seviyesinde yalıtım sağlayarak güvenliği arttırabiliriz. Aynı zamanda SG ile veritabanına ulaşacak IP adreslerini kısıtlayabiliriz.
Kurulumla birlikte bir veritabanı oluşturmasını sağlayabiliriz veya bu işlemi kurulum bittikten sonra gerçekleştirebiliriz.
Yedekleme için RDS’in yedekleri kaç gün saklamasını seçebiliriz. Bu örnekte 1 Gün seçtim. Diğer AWS servislerinde olduğu gibi RDS’te de verilerimizin şifreli bir şekilde saklanmasını KMS servisi ile sağlayabiliyoruz. Burada kullanılacak anahtarı tanımlamamız gerekmektedir.
Bu aşamalardan sonra Aurora oluşturabiliriz.
Bu yazımızda ilişkisel veritabanlarının Amazon RDS servisi ile nasıl kurulacağını, hangi tür veritabanlarını desteklediğini işledik. RDS ile veritabanlarımızı AWS üzerinde güvenli, dayanıklı ve yüksek erişilebilirlik oranıyla kullanarak servislerimizin işleyişini yüksek erişilebilirlik oranında tutmaya ve aynı zamanda ölçeklenebilmesine olanak sağlayabiliriz.
Tüm Amazon derslerimiz için tıklayınız.
8