Merhaba arkadaşlar bu dersimizde önceki derslerde oluşturduğumuz SQLite veritabanı yapısını ve eklediğimiz verileri nasıl inceleyeceğimizi anlatacağım. Android de SQLite veritabanını nasıl kullandığımızı merak eden arkadaşlar buradaki dersi incelemesini öneriririm. Android uygulama geliştirirken genel olarak Eclipse editor kullanırız. Eclipse için yazılan sqlite browser plugini bu işi çok kolay hale getiriyor. Ayrıca Eclipse de sqlite dosyasını nasıl dışarı aktaracağımızı ve bu dosyayı eclipse dışında nasıl açıp inceleyeceğimizide anlatacağım.
Öncelikle burdaki linkten com.questoid.sqlitebrowser_1.2.0.jar.zip
dosyasını bilgisayarımıza indirelim. İndirdiğimiz bu jar dosyasını eclipse klasörünün altındaki plugins klasörüne taşıyalım.Eğer Eclipse açık ise restart atalım.Ondan sonra uygulamamızı çalıştıracağımız emülatörü çalıştıralım ve uygulamamızı çalıştıralım.
Uygulamamız çalıştığında artık databasemiz hazırdır ister uygulamadan veri girip istersek de veri girmeden database yapısını inceleyebiliriz.Bunun için öncelikle eclipse sağ üst tarafında DDMS tabına tıklayalım.
Karşımıza gelen sayfada ise
1-Eğer birden fazla çalışan cihaz varsa uygulamanın yüklü olduğu cihazı seçelim.
2-File Explorer Tabına tıklayalım.
3-Data ya tıklayalım.
4-Tekrar data ya tıklayalım ve altındaki listeden kendi uygulama paketimizi bulalım.
Daha Sonra
1-Uygulamamızın paketini seçtik.
2-database seçeneğini seçip altındaki databasemizi seçtik.
3-Burasi önemli.Burda yuvarlak içindeki database simgesi plugin yükleyince çıkıyor.Normalde çıkmıyor. Database simgesine tıklıyoruz.
4-Questoid Sqlite Browser altında Browse Data Tabını tıklıyoruz ve select box dan istediğimiz tablo verilerini görebiliyoruz. Eğer database yapısını incelemek istiyorsak Database Structure altından inceleme yapabiliriz.
Arkadaşlar buraya kadar anlattıklarım eclipseden incelemek içindi. Bazı durumlarda Sqlite veritabanını export edip ayrıca incelemek gerekebilir. Bunun içinse yine DDMS->File Explorer->data->data->com.*******.***(uygulamanız)->databases altındaki database tıklıyorsunuz ve alttaki resimdeki butonla export(dışarıya aktarma) ediyorsunuz.
Sonra bu linkten Sqlite browser indiriyoruz. Klasörü zipten çıkardıktan sonra SQLite Database Browser 2.0 b1.exe dosyasını çalıştırıyorsunuz.
Açılan uygulamada export ettiğimiz sqlite dosyasını import edip
gerekli işlemlere aynı yukarda anlattığım şekilde devam edebiliyorsunuz.
Bu derste anlatmak istediklerim bu kadar. Aklınıza takılan her soruyu sorabilirsiniz. Birdahaki dersimizde görüşmek üzere arkadaşlar. Destek için alttaki linklerden dersimizi paylaşırsak sevinirim.Faydalı olması dileğiyle…
11
Selam,
anlatımınızı okudum,ben de yeni android programlamaya girdim.Bu aşamada bir sorum olacaktı cevaplarsanız.Yukarıda yaptığınız işlemlerde emulator kullandınız.Ben yaptığım uygulamayı gerçek cihaza deploy edip test ediyorum.En basit haliyle ekrandaki textboxtan veri alıp SQLite a kaydetmek istiyorum.Oluşturduğum database cihazda mı yoksa pc demi olduğunu ayırt edemedim ve dolayısıyla verileri de göremiyorum.Ama emulator bağlayınca database i de verileri de görebiliyorum.Bu konuda yardımcı olur musunuz ?
Evet database cihazlarda tutulmaktadır. bunun için siZin bir sey yapmanıza gerek yok.emülatör olarakda genymotion kullanmanızı öneririm
Hocam merhaba ben harita üzerinde var olan poligon, çizgi veya nokta objelerimi bu yöntemle kaydetmek istiyorum. Benim harita üzerinde yaptığım işlemleri bir tuş ile kaydedebilmem için nasıl bir yol izlemem gerekir ?
Kaydedeceğin şeyler bu şekillerin kordinatları olacak değil mi?
Evet koordinat verilerini depolamak istiyorum. ekstradan şunu söyleyeyim aslında açık kaynak kodlu bir kütüphane üzerinde çalışıyorum. Bu kütüphanenin kendi sql kodu var ve database’i internet üzerinden güncelliyor. Ben bunu sd karta taşımak istiyorum.
Bu dersimde kayıtlı verileri incelemeyi anlatmıştım.Nasıl kaydedilip ,nasıl okunacağını burdaki dersimde anlatmıştım.
http://www.mobilhanem.com/android-sqlite-database-kullanimi-select-insert-update-delete/
Umarım işine yarar..
Merhaba ben apk dosyası olan bir programın veritabanı dosyasına ulaşmak istiyorum mümkün mü acill yardim edebilir misiniz?
Uygulamayı emülatöre kurarark denedin mi hiç?
Aynı sorunu bende yaşıyorum acaba halledebildiniz mi sorunu
Sorunun sebebi gerçek cihazlarda çalısıyor olmanız. Gercek cihazlarda database’i görüntülüyebilmeniz için cihazın rootlu olması gerekmektedir.
Merhabalar. Ben bu şekilde sqlite ile veritabanını uygulamaya bağladım her şey sorunsuzca çalışıyor fakat uygulamada ş ve ğ harfleri Ş Ğ şeklinde büyük bozuk görünüyor. Veritabı ile ilgili bir problem olduğunu sanıyorum bunu nasıl çözebilirim? Türkçe karakter sorunu sanırım anlamadım gitti
Ben android studioda bunu deniyorum ama data dosyası yok device monitorde yani ne yapmam gerek?