Site icon Mobilhanem

Android Google Play APK Güncelleme

Merhaba Arkadaşlar,
Mobilhanem.com sitemiz üzerinden anlattığımız/yayınladığımız mobil uygulama geliştirme derslerimize, Google Play Store’daki uygulamamızı update etme yani APK Güncelleme ile devam edeceğiz.

Android telefon ve tabletler için yazdığımız uygulamayı Google Play Store üzerinden 1 milyarın üzerindeki android kullanıcısına sunarız. Google Play Hesabı nasıl açıldığı ve ilk uygulamanın nasıl yayınlandığına dair detaylı dersimize bu link‘ten ulaşabilirsiniz.

Yayında olan uygulamalarımıza ek özellikler eklemek isteyebilir, var olan özellikleri geliştirebilir ya da uygulamadaki sorunları(bugları) çözmek isteyebiliriz. Bu gibi durumlarda uygulamamızı update (güncellememiz) etmemiz gerekir. Bu android dersimde bunu anlatmaya çalışacağım.

Öncelikle APK’mızı store’a atarken imzaladığımız .jks uzantılı keystore’umuzu buluyoruz. Keystore’u (imza dosyasını) bulamazsak ya da şifrelerini hatırlayamazsak uygulamamızı güncelleme şansımız bulunmamaktadır. Uygulamayı güncellemenin tek yolu keystore dosyamızı bulmaktır.

Keystore dosyamızı bulduk, Android kodumuzda gerekli değişiklikleri, eklemeleri, düzeltmeleri yaptık. Sonra build.gradle dosyamızda versionCode‘muzu 1 artırdık. İsteğe göre versionName kısmını da değiştirdik. Her şey için hazırız. Şimdi oluşturduğumuz APK’yı imzalamamız gerekiyor. Bunun için bu APK İmzalama dersime göz atmalısınız. Orada detaylı bir şekilde anlatmıştım. Apk’yı imzaladıktan sonra gelelim store işlemlerine.

Önce Developer Console‘a girerek uygulama listemize erişmeliyiz. Sonrasında güncelleyeceğimiz uygulamayı seçerek APK tabını açmalıyız.

Buradan Upload New APK to Production‘ı seçip imzaladığımız APK dosyasını seçmeliyiz ve upload etmeliyiz. Upload tamamlandıktan sonra böyle bir ekranla karşılaşacağız:

What is new kısmına, yeni özelliklerimizi ve düzelttiğimiz bugları yazacağız.Tüm işlemleri bitirdikten sonra Publish Now to Production‘ı seçip işlemlerimizi bitireceğiz.

Yeni yayınladığımız Apk’mızın Store’da güncellenmesi 2-3 saat kadar sürmektedir. Telefonlara güncelleme olarak düşmesi ise biraz daha uzun sürmektedir. Sizi burada uyarmak istediğim bir nokta şudur: Uygulamamızı güncellemeden önce test edebildiğimiz kadar çok sayıda gerçek cihazda test etmeliyiz.

NOT : Çok fazla güncelleme yapmak kullanıcı deneyimi açısından iyi değildir. Uygulamamızın silinmesine neden olabilir. Kullanıcıyı sıkmadan çıkılan güncellemeler ise kullanıcıya güven verir ve uygulamanın kullanım oranını artırır.

Bu dersimde anlatmak istediklerim bu kadar. Bir dahaki android uygulama geliştirme dersimde Android Alarm Manager kullanımını anlatmaya çalışacağım. Bir dahaki dersimde görüşmek deliğiyle…

Tüm Android Ders, Proje ve Kaynak Kodlar için tıklayınız.

 

1
Exit mobile version