Merhaba arkadaşlar,
Mobilhanem.com için hazırladığımız Arduino derslerimizin ilkinde Arduino nedir ?, neden Arduino ? soruları ile birlikte başlıyoruz.
Arduino nedir ?
“Arduino kolay kullanımlı donanım ve yazılıma dayanan açık kaynak kodlu elektronik bir platformdur.” cümlesi ile bize kendisini tanıtan Arduino vaat ettiği gibi donanım ve yazılımı ile birlikte temel elektronik ve programlama bilgileri ile bizlere hızlı bir şekilde prototipleme yapabilme imkanı sunmaktadır.
Geliştirilme sürecinde Processing ve Wiring platformlarından etkilenmiştir ve bunun sonucu olarak Arduino elektronik ve programlama temelleri olmadan öğrencilerin kolay bir şekilde prototipleme yapabilmelerini sağlamak amacıyla geliştirilmiştir. Arduino yazılım platformu Java programlama dili ile geliştirilmiş platform bağımsız bir yazılımdır. Bu yazılım kullandığı Arduino programlama dilinde Processing’de olduğu gibi C ve C++ dillerinde kullanılan söz dizimi kullanılmıştır. Bu söz dizimini daha önce kullanan bir dil ile çalışmış kişiler kolaylıkla arduino ortamına alışmaktadır.
Arduino kartı ve yazılımı ile çeşitli devre elemanlarını çalıştırıp durdurabiliriz ve aynı zamanda devre elemanlarından geri dönüş değerleri okuyup yorumlayabiliriz. Ayrıca iletişim protokolleri ile bağlı olduğu bilgisayar veya diğer kartlar ile haberleşmelerini de sağlayabiliriz.
Arduino’nun kendisini tanıtırken kullandığı başka bir slogan ise açık kaynak kod – özgür donanımdır. Tamamen açık kaynaklı olması Arduino’nun popülerleşmesinde önemli bir yere sahip. Çünkü bu sayede hem kullanıcıların Arduino’ya erişimi maliyetleri düşerken hemde kullanıcı ihtiyacına göre Arduino’yu geliştirebilmektedir.
Neden Arduino ?
“Arduino basit ve erişilebilir bir kullanıcı deneyimi sayesinde, binlerce farklı proje ve uygulamada kullanılmaktadır. Arduino yazılımı yeni başlayanlar için kullanımı kolay, ileri düzey kullanıcılar için yeterince esnektir.” cümlesi ile de bu sorumuza cevap veriyor Arduino.
Arduino ile geliştirebileceğimiz proje ve uygulamalar oldukça çeşitlidir. Bu çeşitliliği gerek kullanacağımız devre elemanları ile gerekse devre elemanlarını kullanma şeklimiz ile sağlayabileceğimiz gibi, çeşitli Arduino kartları ile de sağlayabiliriz. Örneğin giyilebilir bir teknoloji için LilyPad Arduino, wifi ile haberleşecek bir prototip için Arduino Yun gibi bir çok çeşit ve özellikteki arduino platformlarını kullanabiliriz.
İleri düzeyde işlemler yapabilmek içinde geliştirilmiş bir çok Arduino kütüphanesi kullanabileceğimiz gibi kendi kütüphanelerimizi de geliştirebiliriz. Ayrıca Arduino kart üzerindeki mikro işlemcilere doğrudan kod yazabiliriz.
Ayrıca ucuz, platform bağımsız olması, basit anlaşılır bir programlama ortamına sahip olması, açık kaynak ve geliştirilebilir yazılım, açık kaynak ve geliştirilebilir donanım özellikleri tercih sebeplerindendir.
Nasıl Arduino Kartı Edinebiliriz ? Klonlar ile Orijinal Arasında Ne Fark Var ?
Türkiye’de birçok internet sitesinin yanı sıra bazı elektronik parça satıcılarında da bulabilirsiniz. Ayrıca vaktiniz varsa Çin’den satış yapan güvenilir satıcılardan da çok ucuza satın alabilirsiniz.
Klonları ile orijinal olanlar arsında çalışma mantığınıza etki edecek bir farklılık bulunmuyor. Bazı kart elemanlarının yerlerinde ufak farklılıklarla karşılaşabilirsiniz. Daha önce bahsettiğimiz gibi Arduino açık kaynak donanımlı bir platform. Başka üreticilerin kartların klonlarını üretmesini engellemek gibi bir gayesi yok. Bildiğim kadarı ile Arduino’nun lisanslanmasında öncelikli olarak isim hakları korunuyor. Yani aynı donanım aynı devre başka kartların üretilmesinde sakınca bulunmuyor. Yinede internette arattığınızda bulacağınız klon kartların nerede ise tamamının isminin arduino olduğunu göreceksiniz. Aynı zamanda farklı isimlerle aynı platformda çalışan kartlarda bulabilirsiniz. Sonuç olarak alacağınız kart çalışmanızı etkilemeyecektir.
Ders İçeriklerimizde Kullanacağımız Arduino Uno R3
Mobilhanem.com için hazırlayacağımız Arduino derslerinde Genuino ismiylede geçen Arduino Uno kartını kullanacağız. Başlangıç için oldukça uygun olan bu kartın üzerinde Atmel’in ATmega328P mikro kontrolcü setini bulundurur.
5V varsayılan çalıma gerilimindeki kartımız’da 14 adet dijital I/O pin yuvası, 6 adette analog I/O pin yuvası bulunmaktadır. Dijital pinlerden 6 tanesi PWM özelliğine sahiptir. Arduino Uno kartımızda mikro kontrolcümüzde bulunan ve ihtiyac duyabileceğimiz pinlere rahatça erişebilmemiz için bağlantı yuvaları da bizi beklemektedir.
32 Kb belleğe sahip olan ATmega328P 16 MHz saat hızında çalışmaktadır.
Diğer özelliklerine derslerimiz sırasında değineceğiz.
Arduino’nun keyifli ortamında sizler ile birlikte hazırlayacağımız derslerimiz umarım herkes için faydalı olur. Sizlerin istek, öneri ve eleştirilerinizi dikkate alarak bu ders içeriklerini hazırlamaya çalışacağız. Öncelikle Arduino programlama dili ve ortamını derslerimizde işlerken bir yandan da bazı devre elemanları ile tanışacağız ve bunları nasıl kullanacağımızı göreceğiz. Bu aşamaya geçtikten sonra Arduino ortamında bizlerin daha güçlü uygulamalar geliştirebilmemizi sağlayacak Timer, AVR kütüphanesi, iletişim protokolleri gibi konuları işleyeceğiz. Son olarak ta öğrendiğimiz bilgi birikimini kullanarak uygulamalar geliştireceğiz. Bu ders içeriklerinin ilerleyişi sırasında sizlerin yapacağınız yorumlar ile yanlışlarımızı söyleyerek, yönlendirmede bulunarak katkılarınızı bekliyor. Bir sonraki içeriğimizde Mobilhanem.com‘da görüşmek üzere.
Arduino hakkında daha fazla ve detaylı bilgi için https://www.arduino.cc adresini ziyaret edebilirsiniz.
Konuyla ilgili yorumlarınızı konu altından yapabilirsiniz, ayrıca sorularınızı Mobilhanem Soru&Cevap bölümünden sorabilirsiniz.
Tüm Arduino Dersleri için tıklayınız..
76