Site icon Mobilhanem

Flutter ve Dart nedir?

flutter eğitimi

Merhaba arkadaşlar, son yıllarda adını oldukça sık duymaya başladığımız Flutter hakkında; nedir, nerde, nasıl ve neden kullanılır gibi sorulara yanıt vererek, Flutter eğitimimize ilk adımımızı atıyoruz.

Flutter nedir?

Flutter, Google tarafından geliştirilen bir frameworktur.  Cross-platformda uygulama geliştirmek amaçlı kullanılır. Yani Flutter ile yazdığımız uygulamamız; web ve hem ios hem de android cihazlarda performans göstermektedir. Yani tek bir kodla birçok platformda çalışabilen bir uygulamaya sahip olabiliyoruz. Bu sayede hem maliyetten hem de zamandan tasarruf edilebiliriz. Google, ilk olarak Fuschia işletim sisteminini geliştirirken Flutter’ı kullanmıştır.   

Flutter herhangi bir geliştirme aracıyla çalışmaz, ancak Visual Studio Code ve IntelliJ/Android Studio için editör eklentileri içerir. Aynı zamanda açık kaynak kodludur. Github’tan kodlarını inceleyebilir, siz de kod ekleyerek katkıda bulunabilirsiniz.

Neden Flutter?

Flutter’ın özelliklerine değinmek için websitesine bakabilir, oradan yardım alabiliriz. Flutter, en popüler özelliklerinden biri olan geliştirici yanlı olmasıyla bilinir. Birçok sağladığı kolaylık sayesinde, daha rahat kod yazımına imkan sunmaktadır.

İlk olarak, hızlı sonuçlanma özelliğine vurgu yapmak istiyorum. Flutter’la uygulama geliştirirken yaptığımız değişikleri, Stateful Hot Reload özelliği ile anlık olarak görebiliyoruz. Yani, yaptığımız değişikliklerden sonra uygulamamızı tekrar başlatmamıza gerek kalmıyor veya durumunu kaybetmeden sonuçları anında görmemize olanak tanır. Böylece daha hızlı bir şekilde sonuç alabiliyoruz, değişiklik yapabiliyoruz.

Kullanıcıların ilk dikkatini çeken şey tabi ki arayüz tasarımıdır. Ne kadar güzel bir tasarım olursa, o kadar çok ilgi uyandırır. İşte bu can alıcı konuda da Flutter kendini ispatlamıştır. Etkileyici ve güzel kullanıcı arayüzleri ile daha hızlı ve güzel uygulamalar elde edebiliyoruz. Flutter’ın katmanlı mimarisi, ekrandaki her piksel üzerinde kontrol sahibi olmamızı sağlar ve güçlü birleştirme özellikleri, grafik, video, metin ve kontrolleri sınırlamadan üst üste bindirmemizi ve canlandırmamızı sağlar.

Cross-platformda uygulama geliştirmek, birçok konuda düşünmemizi gerektirir. Çoğu zaman tasarımları örtüşmeyebilir, performansları aynı şekilde olmayabilir. Bu tip problemlere karşılık Flutter, tüm kritik platform farklılıklarını içerir. Bu sayede, performansı tüm cihazlarda yüksektir.

Dart Nedir?

Flutter, bir framework olarak geçerken; biz uygulamada programlama dili olarak Dart’ı kullanırız. C, C#, Java ve JavaScript dillerine benzerlik gösteren Dart, nesne yönelimli bir programlama dilidir.Dart’ı kullanarak; web sunucuları, web uygulamaları, native mobil uygulamalar ve IoT geliştirmeleri yapabilmekteyiz. Dart hakkında, daha fazla bilgi sahibi olmak için websitesinden Dart’ı inceleyebilirsiniz. Aynı şekilde, websitesi üzerinden Dart ile kod yazarak denemeler yapabilirsiniz, bu imkan sunmaktadır.

 

Flutter eğitimine başlangıcımızı yaptık. Bir sonraki yazı serimizde adım adım, sıfırdan Flutter öğrenmeye devam edeceğiz.

Genel hatlarından başlayarak, ince detay konularıyla devam edeceğiz. Öncelikle,

olarak ilerleyeceğiz.

Flutter eğitim serisine ulaşmak için tıklayabilirsiniz.

199
Exit mobile version