Merhabalar, bir önceki dersimizde versiyon kontrol sistemlerinin temel özellikleri hakkında bilgi sahibi olmuştuk. Bu ve bundan sonraki derslerimizde git‘e odaklanacağız. Bu dersimizde aynı zamanda yerel bilgisayarımıza git kurulumu yapacağız.
Önceki dersimizde hatırladığınız gibi git dağıtık ve optimist bir versiyon kontrol sistemidir. Peki git nasıl bu kadar popüler hale geldi?
Git’in Geliştirilmesi
Bildiğiniz gibi Linux kerneli toplumun geliştirdiği bir projedir ve Linux Torvalds tarafından yönetilmektedir. Sadece kişiler değil büyük firmalar da bu projeye katkı sağlayıp kernelin gelişmesini sağlamaktadır. Böyle bir projede dağıtık (distributed) bir versiyon kontrol sistemi oldukça büyük avantaj sağlayacaktı. O zamanlar Bitkeeper denilen bir VCS kullanılmaktaydı. Bu VCS bir sahipli yazılımdı. Linux Kerneli, özgür ve açık kaynak bir proje olduğundan Linux Kerneli için ücretsiz bir lisans sağlanmıştı ve Linux hayatına bu şekilde devam etmekteydi. Günün birinde Bitkeeper linux’a sağladığı ücretsiz lisansı iptal etti. Bunun üzerine Torvalds, git projesini başlattı. Daha sonra kernel gibi topluluk bu VCS’yi geliştirmeye devam etti ve günümüzde popüler hale geldi. Git, GPL 2.0 ile lisanslanmış özgür ve açık kaynak kodlu bir yazılımdır. Popüler olmasındaki en büyük etken özgür yazılım olması ve dağıtık bir yapı sunmasıdır. Linus Torvalds’ın da bu konuda etkisi olmuştur.
Mercurial
Dipnot olarak belirtelim. Git’in bir de çatalı (fork) bulunmaktadır. Git geliştirilmeye devam ederken ekip içinde çıkan fikir ayrılıkları sonucu bir grup Mercurial adı altında geliştirmeye devam ettiler. Mercurial, git ile nerdeyse aynı özelliklere sahip dağıtık sistemdir. JDK ve Netbeans gibi projeler bu sistemi kullanmaktadır.
SVN
Git popüler olmadan önce SVN en popüler VCS’lerden biriydi. SVN bildiğiniz gibi merkezi bir sistemdir. SVN, değişiklikleri saklarken her dosyayı ayrı ayrı versiyonlar. Git ise tüm depoyu bir bütün olarak görür. Yani repository‘nin resmini çeker(snapshot) ve diğer versiyon ile arasındaki farkı saklar.
git-scm.org adresinde yayınlanan performans karşılaştırmasına aşağıdaki tablodan bakabiliriz (Değeri küçük olan daha performanslı anlamına gelir).
Gördüğünüz grafikte git, birçok konuda daha hızlı ve performanslıdır. Bu arada git istemcisi ile bir SVN sunucu ile çalışabilirsiniz. İlerleyen derslerimizde anlatmaya çalışacağım.
Git Kurulumu
Asıl derslerimize başlamadan önce kişisel bilgisayarlarımıza git istemcisini kurmamız gerekmektedir. Yine not olarak belirteyim. Git ile ilgili birçok görsel araç bulunmasına rağmen. Git’i iyi öğrenmek için başlangıçta sadece terminal (konsol, komut satırı, uçbirim) kullanmak daha öğreticidir. O yüzden derslerimizde de bu şekilde öğreneceğiz. Dersin sonunda ise kullanabileceğiniz araçlardan kısaca söz ederiz. Ama dediğimiz gibi ders serimiz terminal üzerinden olacaktır.
Git istemcisini kurmak ise oldukça basit.
Linux Dağıtımları
Linux dağıtımları için bildiğiniz gibi paket yönetimi uygulamaları bulunmaktadır. Git kurulumu için aşağıdaki komutlardan size uygun olanı çalıştırınız.
Debian tabanlı dağıtımlar için Ubuntu, Linux Mint gibi sistemler için
sudo apt-get install git-all
Redhat tabanlı dağıtımlar için RHEL, Centos, Scientific Linux gibi sistemler için
sudo yum install git-all
DNF paket yöneticisi kullanan bir versiyon kullanıyorsanız
sudo dnf install git-all
Diğer Linux Dağıtımları Eğer farklı bir linux dağıtımı kullanıyorsanız nasıl kurulum yapacağınızı biliyorsunuz demektir 🙂
OS X
Eğer daha önce brew kullanmadıysanız şiddetle tavsiye ediyoruz. https://brew.sh adresinden kurulum yapabilirsiniz. Brew kurduktan sonra git kurulumu için
brew install git
komutunu çalıştırıyoruz. Brew kurmak istemiyorsanız bu adresten dmg dosyası indirebilirsiniz.
Windows
Windows işletim sistemi kullanan kişiler için de kurulumunu basit bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.
https://git-scm.com/download/win adresinden kendi sisteminize uygun olan kurulum dosyasını indirin ve kurulumu başlatın. Kurulum sırasında karşınıza aşağıdaki gibi bir seçenek çıkacak
Use Git and optional Unix tools from the Windows Command Prompt seçeneğini seçmenizi tavsiye ederiz. Ardından kurulumu tamamlayınız. Sisteminize Git Bash, Git CMD, Git GUI uygulamaları kurulmuş olacaktır. Git dersleri boyunca Git Bash uygulamasını kullanacağız.
Konfigurasyon
OS X ve Linux kullanıcıları herhangi bir terminal, Windows kullanıcıları Git Bash uygulamasını açıp aşağıdaki komutları çalıştırınız.
Önce kurulumu başarılı bir şekilde yapıp yapmadığımızı kontrol edelim.
git --version
Karşınızda git’in versiyonunu görüyorsanız git istemcisini başarılı bir şekilde kurdunuz demektir.
Git istemcisine kendimizi tanıtalım.
git config --global user.name "Adınız ve Soyadınız" git config --global user.email "epostaadresiniz@mobilhanem.com"
Git istemcisine global olarak adımızı ve eposta adresimizi tanımladık. Peki bu nerde kullanılacak? İlk dersimizde hatırlarsanız projede değişiklik yapan kişi yani author bilgisi önemliydi. Sizin yapacağınız değişiklikler için burada tanımlanan bilgileriniz kullanılacaktır. Bu işlemin ardından artık git öğrenmeye hazırız demektir.
Bir sonraki dersimizde yerelimizde repository oluşturup, commit lerimizi yapmaya başlayacağız.
Konu hakkında görüş ve sorularınızı yorum kısmından veya Soru & Cevap sitemizden sorabilirsiniz.
Bir sonraki derste görüşmek üzere…
Git derslerinin tamamı için tıklayınız.
122