Site icon Mobilhanem

Python ile Görüntü İşleme Ortam Kurulumları

Merhaba arkadaşlar

Mobilhanem.com sitemizde yeni bir seri olan Python ile Görüntü İşleme Dersleri  eğitim serisine kaldığımız yerden devam ediyoruz. Geçen dersimizde görüntü işleme hakkında bir giriş yapmıştık. Sizinle birlikte neler yapacağımızı, kullanacağımız ortamları ve kütüphaneleri tanımıştık. Eğer inceleme fırsatınız olmadıysa ilk dersimize buradan ulaşabilirsiniz.

Python ile OpenCV  Ortam Kurulumları

Bu hafta ise görüntü işlemede kullanacağımız Pycharm geliştirme ortamını ve Anaconda’yı kuracağız. Bu kurulum aşamasından sonra bizim için gerekli olan ve Python ile Görüntü İşleme serisi dersleri boyunca kullanacağımız OpenCv, Numpy, Matplotlib kütüphanelerinin kurulum aşamalarını ve önem arz eden gerekli ayarları da sizler ile paylaşacağım.

İlk dersimizde size kullanacağımız OpenCv,Numpy kütüphaneleri hakkında bilgi vermiştim. Fakat matplotlib  hakkında herhangi bir bilgi sizlere sunmadım. Bu hafta kuruluma başlamadan önce matplotlib  hakkında küçük bir bilgi vermek istiyorum.

Matplotlib

Matplotlib Logo

Matplotlib Python ile bilimsel programlamada kullanılan en önemli görselleştirme kütüphanelerinden birisidir. Güçlü bir kütüphane  olan matplotlib elde edilen verileri görselleştirerek yayınlama esnasında kaliteli çıktılar hazırlayabilme imkanı sunar. Numpy ile birlikte kullanarak daha kolay ve hızlı çıktılar alabilirsiniz.

Şimdi kurulum aşamalarına geçebiliriz.

Kurulumlar

 

OpenCv ile görüntü işlemeyi Python 3.6 ile yapacağız. OpenCv kurulumlarında  Python 3.6 ve üzeri versiyonlarında problemler ile karşılaşmanız muhtemel. Anaconda3-5.2.0 (Python 3.6 versiyonunu içermektedir) sürümünün ardından da   JetBrains PyCharm Community Edition 2018.2.4 kurarak işlemlerimize devam edeceğiz. Vereceğim linkleri kullanarak kendi işletim sisteminize uygun halini resmi sayfalarından indirip kurabilirsiniz.

İndirme Linkleri

JetBrains PyCharm Community Edition 2018.2.4

Anaconda3-5.2.0

Anaconda Kurulum Aşamaları

İndirdiğiniz Anaconda3-5.2.0 kurulumuna başlayabiliriz.

Kurulum Aşaması 1
Kurulum Aşaması 2
Kurulum Aşaması 3

 

 

 

 

 

Kurulum Aşaması 4
Kurulum Aşaması 5 (ÖNEMLİ)
Kurulum Aşaması 6

 

 

 

 

 

 

Kurulum Aşaması 7
Kurulum Aşaması 8
Kurulum Aşaması 9 (SON)

 

 

 

 

 

 

Resimlerde adım adım kurulumu sizlere gösterdim. Özellikle Kurulum Aşaması 5  kırılma noktası diyebilirim. Varsayılan olarak Python 3.6 seçeneğini işaretledikten sonra   “Add Anaconda to my PATH environment variable”  seçeneğinin de işaretli olduğuna çok dikkat edelim. Eğer bu seçeneği işaretlemezseniz kütüphane kurulumlarında büyük ihtimalle sorunlar ile karşılaşacaksınız. Anaconda’nın kurulum süresi sisteminizin kapasitesine göre değişkenlik gösterebilir. Dilerseniz bilgisayarınız başlat bölümünden Anaconda Navigator’u açıp kontrol edebilirsiniz.

Anaconda’yı kurduktan sonra şimdi  PyCharm’ı kurabiliriz.

 

Kurulum Aşaması 1
Kurulum Aşaması 2
Kurulum Aşaması 3

 

 

 

 

 

 

Kurulum Aşaması 4
Kurulum Aşaması 5
Kurulum Aşaması 6

 

 

 

 

 

Kurulum Aşaması 7
Kurulum Aşaması 8
Kurulum Aşaması 9

 

 

 

 

 

PyCharm’ın kurulum aşamalarında yukarıda gösterildiği gibi. Kurulum Aşaması 7 ‘de önceki ayarlarınızı yüklemek isterseniz Custom Location seçeneği ile mevcut ayarlarınızı yükleyebilirsiniz. Ben kendi işletim sistemime göre bu kurulumları yaptım (x64). Siz de kendi sisteminize uygun kurulumları yukarıdaki aşamaları takip ederek tamamlayabilirsiniz.

Kurulum Aşaması 9  resminde gördüğünüz kısımda Create New Project seçeneğine tıklayarak yeni projemizi oluşturalım.

Önemli Adım 1

Yeni proje oluşturma kısmında sol taraftaki pencere ile karşılaşacaksınız. Bu pencerede dikkat etmeniz gereken yerler mevcut. Şimdi  ilk ders adında bir proje oluşturacağım.

Location kısmının hemen altında yer alan Project Interpreter: New Virtualenv environment seçeneğini açtığımızda alt tarafta Location ve Base interpreter karşımıza çıkıyor. Bu kısımda yer alan Base interpreter Anaconda’yı kurduğumuz dizinini göstermesi gerekiyor. Bu kısıma dikkat edelim.

 

Eğer ayarlarımız da bir sorun olmadığını düşünüyorsak  Create seçeneğini seçerek projemizi oluşturuyoruz. Projeyi oluşturduktan sonra PyCharm gerekli ayarlamaları yapmak için birazcık bizi bekletecektir.

Diyelim ki projeyi oluşturduğumuzda Project Interpreter: New Virtualenv environment seçeneğini gözden kaçırdık. Oluşturduğumuz proje sonrası aşağıdaki adımları takip ederek Anaconda dizininde çalışıp çalışmadığınızı kontrol edebilirsiniz.

Önemli Adım 2
Önemli Adım 3
Önemli Adım 4
Önemli Adım 5

 

 

 

 

 

PyCharm açıldıktan sonra ayarlarımızı kontrol etmek için File->Settings  yolunu takip ediyoruz. Daha sonra Project  ilkders kısmının hemen altında yer alan Project Interpreter kısmına tıklıyoruz. Önemli Adım 3 resmine baktığımızda üst alanda yer alan Project Interpreter kısmına baktığımıza Anaconda dizininde olduğumuzu görebiliyoruz.

Eğer bu kısım boş ise  Önemli Adım 3 resmindeki  Reset linkinin hemen altında bulunan butona tıklayarak Add seçeneği ile Önemli Adım 5 ‘te bulunan arayüze geçiyoruz. Bu kısımda yer alan Base interpreter  kısmında çalışma dizininizi değiştirebilirsiniz.

OpenCV, Numpy ve Matplotlib Kütüphanelerinin Kurulması

Evet arkadaşlar gerekli ayarlarımızı ve kontrollerimiz yaptıktan sonra şimdi gerekli olan  kütüphanelerimizi kurabiliriz.

Kütüphanelerimizi kurmak için aşağıdaki resimleri takip ederek rahatlıkla kurulumları yapabilirsiniz.

Kütüphane Kurulum Adım 1
Kütüphane Kurulum Adım 2
OpenCV Kütüphane Kurulumu
OpenCv Kütüphane Kurulumu Başarılı

 

 

 

 

 

 

Adım 1 ile  File -> Settings  dosya yolunu takip ederek kütüphanelerimizi kuracağımız pencereye geçelim. Adım 2 kısmıda geçtiğimizde kırmızı ile işaretlediğim butonuna tıklayarak Paket yükleme penceremize geçelim. Ardından sırasıyla OpenCv, Numpy ve Matplotlib  kütüphanelerimizi arama penceresine yazarak listede bulalım. Sol alt kısımda Install Package‘a tıklayarak kütüphanelerimizi kuralım. İnternet hızınıza göre kurulum süresi değişkenlik gösterebilir.

Her kurulum sonrası alt bilgilendirme çubuğunda  Package ‘<kütüphane adı>’ installed successfully  yazısını gördükten sonra bir sonraki kuruluma geçebilirsiniz.

Numpy Kütüphane Kurulumu
Numpy Kütüphane Kurulumu Başarılı
Matplotlib Kurulumu Başarılı

 

 

 

 

 

 

Kütüphanelerimizi kurduğumuza göre yeni bir Python çalışma sayfası açarak basit bir kod bloğu ile Python ve kütüphane kurulumlarımızın sorunsuz olarak yüklediğimizi görelim.

Adım 1
Adım 2

 

Adım 1 ve Adım 2 ‘yi takip ederek yeni bir Python File oluşturalım. Dosyamızı oluşturduktan sonra basit bir print komutu ile konsol ekranımıza yazımızı yazdıralım.

 

 

Örnek Kod

print("Mobilhanem Görüntü İşleme Dersleri")
Adım 3
Adım 4

Ekrana yazdırma için yazdığımız kod bloğunu Sağ Tık -> Run  yolu ile derleyelim. Konsol ekranında yazımızı gördüysek sorunsuz ilerliyoruz demektir. Şimdi OpenCv kütüphanemizi de projeye dahil ederek son kontrollerimizi de yapalım.

 

 

Kütüphanemizi aşağıdaki kod bloğunu kullanarak projemize dahil edelim.

import cv2
OpenCV Kütüphanemiz Sorunsuz Bir Şekilde Yüklendi

Eğer sorunsuz bir şekilde kurulumları gerçekleştirdiyseniz sizde kütüphaneyi dahil ettikten sonra < cv2. > yazdığınız zaman opencv ile ilgili fonksiyon önerilerinin geleceğini göreceksiniz. Bu hafta kurulumları tamamladık.

 

 

 

 

Mobilhanem.com da Python ile Görüntü işleme serisinde bir dersin daha sonuna geldik. Umarım sizin için faydalı bir yazı olmuştur. Bir sonraki  OpenCv ‘de Temel İşlemler Dersinde görüşmek üzere. Eksik yada yanlış gördüğünüz bir şey varsa lütfen iletişime geçmekten çekinmeyin.

Tüm Görüntü İşleme Dersleri

39
Exit mobile version