İş Görüşmelerinde Sıkça Yapılan Hatalar

Harika bir iş fırsatı ile karşılaştınız, iyi bir CV ile başvuru yaptınız ve nihayet iş görüşmesine davet edildiniz. Asıl hikaye bu noktada başlıyor desek pek de yanlış olmaz. İş değişikliği sürecinin en kritik adımlarından biri olan iş görüşmesi, aynı zamanda en çok hata yapılan adım olarak görülüyor. Bu yazıda iş görüşmelerinde en çok yapılan hatalar ve ardında yatan nedenleri anlatıyoruz.

Görüşmeye geç kalmak

Being LateGörüşmeye geç kalmak görüşmenin kötü geçeceğini göstermese de negatif bir başlangıç olacaktır. Aslında iş görüşmesi süreci davet aldığınız andan itibaren başlar. Öncelikle gideceğiniz yerin açık adresini ve iletişim bilgilerini tam ve doğru aldığınızdan emin olun. Firmalar genellikle bu bilgileri yazılı olarak paylaşıyor ancak yazılı paylaşılmadığı durumlarda bunu ilgili kişiden rica edebilirsiniz. Ardından görüşme yerine nasıl gideceğinizi netleştirmenizi ve hazırlık aşamanız ile birlikte bunun ne kadar süreceğinizi belirlemenizi tavsiye ederim. Özellikle büyük şehirlerde trafiği öngörerek tahmini bir zamanlama planı yapmak oldukça önem taşıyor. Görüşme saatinden 5-10 dakika önce orada bulunmanız sizin de ortama alışmanız için oldukça ideal bir zamanlama olacaktır. Eğer tahmininizden çok önce gittiyseniz ve çevrede vakit geçirebileceğiniz yerler varsa bunu değerlendirmenizi öneririm. İş yerinde görüşme öncesi uzun süren stresli bir bekleyişin kimseye faydası olmayacaktır.

İş yeri hakkında bilgi sahibi olmamak

İş görüşmesinin amacı sadece karşı tarafın sizi tanıması değildir. Aynı zamanda sizin de iş yeri hakkında detaylı bilgi sahibi olmanızı sağlamasıdır; ancak bu durum görüşmeye iş yeri ile ilgili hiç bilgi sahibi olmadan gitmek için iyi bir neden değil. Görüşmeye katılmadan önce iş yerinin web sitesine göz gezdirip yapılan işler, insan kaynakları politikaları vb. gibi herkesin rahatlıkla ulaşabileceği bilgileri edinmek kendinizi güçlü hissetmenizi sağlayacaktır.  Kısa bir araştırma ile ilgili iş yerinde neden çalışmak istediğinizi ve kariyeriniz açısından size nasıl bir faydası olacağını netleştirebilirsiniz.

Uygun olmayan dış görünüş

Dress Codeİş görüşmesine hangi kıyafetle gidileceğinin bir standardı yoktur. Önemli olan dış görünüşünüzün ilgili iş yeri için uygun olup olmadığıdır. Takım elbise giyilen bir iş yerine spor bir kıyafetle gitmek ne kadar kötü bir tercihse, kıyafet yönetmeliği olmayan olan bir iş yerine takım elbise ile gitmek o kadar kötü bir tercihtir. Peki, görüşmeye gideceğiniz iş yerinin kıyafet politikasını nereden bileceksiniz? Bu konu ile ilgili verebileceğim en iyi tavsiye, görüşmeyi organize ettiğiniz kişiye bunu direkt sormanız olacaktır. Görüşme organize ederken kıyafet yönetmeliğiniz var mı veya nasıl kıyafetler giyilmesini tavsiye edersiniz diye sormaktan çekinmeyin. Emin olun karşınızdaki kişi de sizin iyi bir görüşme geçirmenizi istiyor ve size yardımcı olmaktan kaçınmayacaktır.

Kötü İletişim

Biriyle ilk karşılaşmamızda yaşanan ilk anların o kişiyle iletişimimizde çok önemli yeri olduğu yapılan birçok uluslararası araştırma ile defalarca kanıtlandı. İlk etapta pozitif olmak, kendine güvenli bir duruş sergilemek görüşmenizin iyi başlamasını sağlar. Yapmacık bir gülümsemeye gerek yok, negatif olmamak gayet yeterli.

Özellikle bir süredir aktif iş arayan ancak görüşmelerden sonuç alamayan bazı adaylarda umutsuzluk veya isteksizlik gözlemliyorum. Her ne kadar empati yapıp bu psikolojiyi anlasam bile olumsuz duygular negatif yönde etkilenmeme neden olabiliyor. Karşınızdaki kişi sizi görüşmeye çağırdığına göre sizin hakkınızda umutlu demektir. Geçmişte yaşadığınız kötü deneyimlerin yarattığı olumsuz duyguları karşıdaki kişiye yansıtırsanız onun da bu duygulara bürünmesine sebep olabilirsiniz ve bu hiç de istediğimiz bir durum değil. Bu yüzden önce siz kendinize güvenin, görüşmenizin iyi geçeceğine inanın ki görüşme yaptığınız kişi de size inansın.

Görüşmelerde en çok yapılan hatalardan biri çok konuşmaktır. Her şeyden önce oraya iyi bir dinleyici olarak gitmeniz gerekir. Orada misafir olduğunuzu unutmayın ve bırakın görüşmeyi karşınızdaki kişi yönetsin. Karşınızdaki kişinin sözünü kesmeden dikkatli bir şekilde dinleyin. Daha sonra sorularını anlayın, tam olarak anlamadıysanız bunu söyleyin ve mutlaka anlamaya çalışın. Soruları ilgisiz görünmeyecek kadar kısa bir şekilde özetlemeye çalışın ve mümkün olduğunca gereksiz detaylara girmemeye çalışın. Unutmayın, ne kadar çok detay verirseniz o kadar hata yapar ve odak noktasının farklı yerlere kaymasına neden olursunuz. Daha fazla detaya girmeniz gerekiyorsa karşınızdaki kişi bunu zaten sizden rica edecektir.

Ücret ve yan haklar konusunda aceleci davranmak

Salaryİlk görüşmenizde büyük ihtimalle yan haklar konusunda bilgilendirileceksiniz ve ücret beklentinizi paylaşacaksınız. Görüşmenin sonuna kadar bu konuyu açması için mutlaka karşı tarafı bekleyin. Eğer bu konuda bilgilendirme yapılmadıysa görüşmenin sonunda sormak istediğiniz bir şey var mı sorusu için bu konu iyi bir tercih olacaktır. Firma, pozisyon veya kişisel gelişiminiz ile ilgili bir sorunun ardından firmanın yan haklar politikasını merak ettiğinizi iletebilirsiniz.

Eski iş yerinizi yerden yere vurmak

Mevcut iş yeriniz veya eski iş yeriniz sizin için bir cehenneme dönüşmüş olabilir ve tüm bu şikayetlerinizin haklı sebepleri olabilir. Zaten iş görüşmelerine gitmenizin sebebi de mevcut durumunuzdan bir an önce kurtulmak da olabilir. Her ne olursa olsun iş görüşmenizde eski iş yeriniz ile ilgili özel detaylara girmeyin ve kesinlikle şikayet etmeyin. Mesleki ve kişisel gelişiminiz odaklı cevaplar vermek, bu değişimin size ne katacağından bahsetmek her zaman puan kazandırır.

Kariyer Rehberi bölümündeki diğer yazılara buradan ulaşabilirsiniz.

 

 

 

 

 

0

Damla Pınar Ayhan

İTÜ Matematik Mühendisliği mezuniyeti ve çeşitli sektörlerde IT tecrübesinin ardından bir süredir İşe Alım Danışmanlığı yapmaktadır. Firmalar ve adaylar arasında köprü görevi görür. Geri bildirimin ve paylaşımın öncelikli olduğu, insana değer verilen projelerde yer almaktan hoşlanır.

1 Yorum

  • Özelliklede eski iş yeri ve eski iş arkadaşlarını kötülemek bence en çok yapılan yanlışlardan biri olarak düşünüyorum. Buna ek olarak eski iş yerinde yapılan her işi tek başına yapmış gibi göstermenin yada anlatmanın da doğru olmadığını düşünüyorum.
    Elinize sağlık Damla Hanım…

Haftalık Bülten

Mobilhanem'de yayınlanan dersleri haftalık mail almak ister misiniz?