Merhaba arkadaşlar,
Mobilhanem.com eğitim portalı üzerinden sizler için yeni bir eğitim dizisine başlıyoruz. Bu eğitim dizisinde son yıllarda PHP Frameworkler arasında popülerliği gittikçe artan Laravel’i anlatacağız ve Laravel nedir , nasıl kullanılır, avantajları ve dezavantajları nelerdir bu sorulara cevap vermeye çalışacağız.
Laravel nedir?
Laravel, PHP dili ile yazılmış, güçlü bir frameworkdür. Taylor Otwell önderliğinde geliştirmektedir. Söz dizimi basit ve anlamlıdır. Bu sebeple öğrenmesi daha kolaydır. Laravel içinde birçok yapıyı ve özelliği barındırır. Bunun sonucunda basit web uygulamalarında ya da karmaşık web sayfalarında rahatlıkla kullanılabilir.
Laravel’in sloganı “The PHP Framework For Web Artisans” yani “Web sanatçılarının PHP Frameworkü” dür.
Laravel kimler içindir?
Laravel, profesyonel ya da amatör web geliştiricileri tarafından kullanılabilir. OOP yapısı sebebiyle daha derli toplu, temiz, okunabilir kod yazılmasına olanak sağlar.
Laravel öğrenmek için ön koşullar nelerdir?
Laravel ile geliştirme yapmaya başlamak için, HTML/CSS bilgisine ve orta seviye PHP bilgisine ihtiyaç vardır. PHP hakkında hiç bilgim yok bu eğitimi anlayamam diyenler için önerimiz, yine Mobilhanem.com üzerinden yayınladığımız PHP Eğitimlerine göz atması ve bu dersleri bitirdikten sonra Laravel eğitimlerine devam etmesidir.
Laravel ile ilgili önemli bilgiler nelerdir?
- Bağımlılık yöneticisi (Dependency Manager) olarak Composer kullanır.
- İçinde Eloquent ORM (Object Relational Mapping)’yi barındırır. Bu yapıda veritabanındaki her bir tabloya karşılık gelen bir model sınıfı bulunur. Bu sayede uzun sorgu cümleleri yerine çok daha basit şekilde veritabanı sorguları yapmanızı sağlar. Ayrıca farklı veritabanlarından (Mysql, PostgreSql, MongoDB vb.) sorgularınızda değişiklik yapmadan sorgu yapabilme imkânı sunar.
- Template engine olarak “Blade” kullanmaktadır. MVC(Model, View, Controller) mimarisinde View (V) kısmında denk gelmektedir. Bu yapı sayesinde php ve html kodlarımızı birbirinden ayırma imkanı sağlar.
- Gelişmiş routing yapısı sayesinde URL yapınızı hızlı ve kolay bir şekilde filtreleyebilir, controllera yönlendirebilirsiniz.
- Laravelin içerisinde kimlik doğrulama (Authentication) yapısı hazır olarak bulunmaktadır. Sadece birkaç komut yardımıyla login/logout/register gibi kullanıcı işlemleri uygulamanıza dahil edilebilir.
- Sadece birkaç satır kod ile verileri otomatik sayfalama (Pagination) özelliği bulunmaktadır.
- Form ve veri girişi kısımlarında bütünleşik CSRF koruması bulunmaktadır.
- Migration ve seeder yapısıyla veritabanında tablo oluşturma, versiyonlama ve veri girişi işlemleri daha basit şekilde yönetilebilir.
- Yapısında birçok “symfony framework” bileşenini barındırmaktadır. Ama Laravel öğrenmemiz için bizim symfony framework bilmemize gerek yoktur.
Bu kısımda bahsettiğimiz terimlerin birçoğunu ilerleyen derslerimizde anlatacağız. İlerleyen derslerde burda anlatmak istediklerimizi daha iyi anlayacaksınız.
Bu dersimizde “Laravel nedir ?”, “Kimler içindir?”, “Öğrenmek için gereklilikler nelerdir?” sorularının cevaplarını paylaştık. Başlangıç dersimizde anlatmak istediklerim bu kadar. Konu hakkındaki sorularınızı konu altından veya Sorucevap.mobilhanem.com üzerinden sorabilirsiniz.
Tüm Laravel Dersleri için tıklayınız.
67