Site icon Mobilhanem

Linux Nedir? Ne işe Yarar

Linux Nedir? 

Merhaba arkadaşlar, Linux Dersleri yazı serisinde sizlerle olacağım. Linux benim hep ilgi duyduğum ve acaba bu işletim sisteminde neler yapabilirim dediğim bir işletim sistemi.Hepimiz yeni bir bilgisayar  aldığımızda çoğunlukla işletim sistemiz yüklü olarak satın aldığımızdan bizler hep Linux işletim sisteminden uzak tutulduk.Bu durum da bize Linux işletim sistemine kötü birşeymiş gibi uzak durmamıza neden oldu.Oysaki Linux işletim sistemi düşük özellikli bir PC ‘yi de daha performanslı kullanmamıza olanak sağlar.Daha birçok konuda sizlere büyük olanak sağlıyor.Üstelik size güzel bir haberimde var işletim sistemi açık kaynaklı kod olduğundan ücretsiz 🙂 Artık yavaştan Linux hakkında sizlere bilgi aktarmaya çalışacağım.Elimden geldiğince sizlere anlaşılır ve doğru bilgi vermek öncelikli hedefim.Umarım bu Linux yazı serisi sizlere ve bana faydalı olur.

Linux açık kaynak kodlu bir işletim sistemi temelidir. Çekirdeği kullanılarak ortaya işletim sistemi çıkarılabilir ve bu sayede hem güvenli hem de kişisel sistemler yapılmış olur. Windows a göre çok daha güvenli olmakla birlikte çok da hafiftir. Çok eski bilgisayarlarda bile çok rahat kullanılabilirsiniz.GPL lisansa sahiptir ve açık kaynak kodludur. Kerneli Linus Torvalds tarafından geliştirilmiştir. Teknoloji dünyasında kullanılan ve geliştirilen bir çok Linux dağıtımı bulunmaktadır.Bir çok Linux çeşidi var, peki yeni başlayan birisi hangi Linux dağıtımını kullanmalı? Ayrıca bu neden önemli? Neden herhangi birisinden başlayamıyoruz?

Linux Nasıl Okunur?

Linux yazıldığı gibi okunur. Yani “linuks” şeklinde. Unix çekirdeğinden türetildiği için “linuks şeklinde okunmaktadır. Ancak her dil de kendi kuralına göre telaffuz edebilir. GPL lisansa sahiptir ve açık kaynak kodludur. Kerneli Linus Torvalds tarafından geliştirilmiştir. Teknoloji dünyasında kullanılan ve geliştirilen bir çok Linux dağıtımı bulunmaktadır.

Linus Torvalds’ın İlk Mail’i:

Linux Dağıtımı Çeşitleri Nelerdir?

Birde fazla Linux çeşidi var ve her geçen gün yenileri ekleniyor. Çünkü Linux’un açık kaynak kodlu yapısı geliştirilmeye müsait. Bazıları aynı tabanı kullanır. RPM, Debian, Pacman, Gentoo, Slackware gibi tabanları kullanıp, geliştirilenler bulunur. Mesela, RPM tabanlı Linux dağıtımları, Redhat, Centos, Fedora, OpenSuse ve Mandrake şeklindedir. Bazıları da RPM tabanlı Linux dağıtımları üzerine inşa edilir. Redhat/Centos merkezli Linux dağıtımları ise, ClearOS, Miracle, Red Flag vb. şeklindedir.Fedora, Red Hat tarafından yürütülen bir projedir. Red Hat’e eklenecek yeni özellikler Fedora ile denenir. Kararlı hale geldiği düşünülen ek özellikler Red Hat’e konulur. CentOS, Red Hat’in yayınladığı kaynak kodların derlenmesiyle oluşturulmuş bir işletim sistemidir.

Yani yukarıda değindiğimiz gibi bir çok linux çeşidi bulunuyor.

Linux Donanım Gereksinimleri Nelerdir?

Red Hat veya CentOS, 32 ve 64 bit işlemcileri destekler ve x86, IBM zSeries, IBM iSeries, IBM pSeries, Athlon/AMD64(x86_64), Itanium(ia64) gibi platformlara kurulabilir. Grafik modu için en az 192MB, text modu için en az 64MB bellek gereklidir.

Linux Ne İşe Yarar?

Linux; açık kodlu bir yazılım olması sebebi ile hızla geliştirilir. Yazılımdaki eksikler, hatalar ve yenilenmesi gereken bölümler, açık kodlar sayesinde diğer kullanıcılar tarafından düzeltilir ve yenilenir. Bu şekilde eksiklikler; kullanıcıların talep, inisiyatif, istek ve ihtiyaçları çabaları oranında daha çabuk bir şekilde giderilir.Bu şekilde eksiklikler; kullanıcıların talep, inisiyatif, istek ve ihtiyaçları çabaları oranında daha çabuk bir şekilde giderilir.

Linux işletim sistemi ayrıca tüm işletim sistemlerine göre standart bir donanım için çok daha hızlı ve etkili destek sağlar. Linux, çok farklı donanımlar ve kullanıcılar için özelleştirebilme fırsatı verir. Herhangi bir kullanıcı Linux işletim sisteminin temelini oluşturan çekirdeği derleyebildiği için, kullanıcının kullanım amacı, istek ve ihtiyacına yönelik alt programlar buraya eklenebilir.

Linux doğrudan TCP/IP desteği ile gelir. Bu açıdan TCP/IP temelli bilgisayar ağlarında hem istemci hem de sunucu olarak yaygın bir şekilde kullanılır. Linux’ta bulunan servislerin çeşitliliği yeni çıkan servislere kolay uyum sağlanmasına yardımcı olur.

Linux dersleri hakkında elimden geldiği kadarıyla sizlere bilgi vermeye çalışacağım. Sizlere faydalı olması dileğiyle bir sonraki makale de görüşmek ümidiyle….

Sorularınızı Soru – Cevap  bölümünden sorabilirsiniz.

82
Exit mobile version