Site icon Mobilhanem

Maven ile JUnit Entegrasyonu

Merhaba arkadaşlar, Mobilhanem.com üzerinde Selenium ile Test Otomasyonu Geliştirme serimizin sekizinci dersinde Maven ile JUnit Entegrasyonu nasıl yapılır bunu göreceğiz. Bir önceki dersimizde JUnit Assertions Kullanımı ve Sık Kullanılan Assertionlar adlı konuyu ele almıştık.

Maven ile Junit Entegrasyonu dersimizde maven nedir ve maven ne amaç ile kullanılır , pom nedir bunları öğrenmiş olacağız. Bu ders serimizde Intellij IDEA idesini kullanmaya başlamıştık sizlerde öğrenci mail adresiniz ile lisanlı bir şekilde Intellij IDEA idesini indirerek kullanabilirsiniz. Peki neden maven projesi oluşturacağız maven projesini oluşturma amacımız nedir bunu görelim.

Maven Nedir?

Proje geliştirirken, proje içerisinde bir design pattern oluşturmamızı, geliştirme sürecini kolaylaştırmayı, kütüphane bağımlılığını ve ide bağımlılığını ortadan kaldırmayı sağlayan bir araçtır.

Maven’ın Amaçları Nelerdir ?

POM Nedir ?

Proje Nesnesi Modeli (Project Object Model) veya POM, Maven’daki iş birimidir. Bağımlı kaynaklar , projede kullanılacak tüm kütüphaneler POM dosyasından kolayca yönetilebilmektedir.

Maven ile JUnit Entegrasyonu’nda maven projesi oluşturma amacımız ise selenium ve junit kütüphanelerini kolay bir şekilde projemizde kullanmamız içindir. Maven kütüphane dosyalarını kendi repository sunucularında barındırır.  Projede kullanmak istediğimiz kütüphane dosyalarını ilk bizim local repository klasörümüzde arar, eğer bulamaz ise kendi sunucularında arama yapar, eğer kendi sunucusunda da bulamaz ise bizim tanımlayacağımız bir sunucu adresinden dosyayı local klasörümüze indirir ve projemiz içerisinde kullanabilmemizi sağlar.  Ayrıca bir kütüphane başka kütüphanelere bağımlıysa da bu bağımlı olduğu kütüphaneleri de indirir ve projemize otomatik olarak ekler.

Maven ile JUnit Entegrasyonu dersimizde ,şimdi gelelim Intellij IDEA idesinde maven projesi oluşturmaya. Intellij IDEA açtıktan sonra File->New Project dedikten sonra maven projesi seçerek yeni bir proje oluşturalım.

Projeyi oluşturduktan sonra karşımıza pom.xml sayfası açılacaktır. Burada proje içerisinde kullanacağımız kütüphaneleri eklememiz gerekmektedir.  Selenium kütüphaneleri internette arayıp tek tek indirip eklemek yerine pom.xml sayfası içerisinde kullanılacak depenciesları eklememiz yeterli olacaktır. Aşağıda ki kod parçasında yer alanları pom.xml sayfasına uygulayalım.

    <dependencies>
        <dependency>
            <groupId>org.junit.jupiter</groupId>
            <artifactId>junit-jupiter-api</artifactId>
            <version>5.1.0</version>
            <scope>test</scope>
        </dependency>
        <dependency>
            <groupId>org.seleniumhq.selenium</groupId>
            <artifactId>selenium-java</artifactId>
            <version>3.141.59</version>
        </dependency>
        <dependency>
            <groupId>junit</groupId>
            <artifactId>junit</artifactId>
            <version>4.12</version>
            <scope>test</scope>
        </dependency>
    </dependencies>

Burada yer alan kütüphaneleri ekleyip kaydettikten sonra ide otomatik olarak sync işlemine başlayacaktır ve kütüphaneleri ekleyecektir.

Mobilhanem.com da Selenium ile Test Otomasyonu Geliştirme serisinin bu dersinde Maven ile JUnit Entegrasyonu adlı dersimizin sonuna geldik. Eksik ya da yanlış gördüğünüz veya anlamadığınız yerler için çekinmeden ulaşabilirsiniz. Bir sonraki yazımızda Selenium API ve Obje Hareketleri konusunu ele alacağız ve sonrasında ise bir web sitesinin test senaryolarını oluşturup kodlamaya başlayacağız. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere.

Ayrıca buradaki linkten Driver nedir ? , Driver nerelerde kullanılır ? Driver Yükleme ve  Chrome Versiyon Bilgisi ile bilgileri edinebilirsiniz.

Intellij IDEA Ide kurulumu ilgili buradaki link’ten yardım alabilirsiniz.

Maven nedir ? , Ne işe yarar ? , pom.xml nedir? Maven Projesi Nasıl Oluşturulur ? konuları ile  ilgili link ‘ten yardım alabilirsiniz.

Tüm Selenium derslerimiz için tıklayınız.

8
Exit mobile version