Merhaba Arkadaşlar,
Mobilhanem.com da Python dersleri serisine başlangıç yapıyoruz Python derslerinin bu serisinde İlk ders olarak Neden Python? sorusuna cevap vermeye çalışacağım ve gerekli ortamların kurulumu anlatacağım umarım sizler için faydalı bir yazı olur.
Neden Python?
Aslında bu soruya cevap vermeden önce kendimize bir kaç soru soralım o zaman bu soruya cevap verebileceğimizi göreceksiniz.
Python Nedir?
Tek bir cümle ile anlatırsak Python çok çeşitli alanlarda kullanılan dinamik , yüksek seviyeli, ve nesne yönelimli bir programlama dilidir.
Python’nu diğer dillerden ayıran özellikleri ve avantajları nelerdir?
Öncelikle Python öğrenilmesi çok kolay olan katı kuralları olmayan basit söz dizimi ile öğrenilmesi eğlenceli bir programlama dilidir. Ayrıca bu dilin yorumlanabilir olması pek çok alanda ideal bir dil kılıyor. Hepsinin ötesinde Python açık kaynaklı bir programlama dilidir. İstediğiniz şekilde ücretsiz kullanma hakkına sahipsiniz.
Python nerelerde kullanılır ve Python ile neler yapabilirim?
Web Uygulamaları Geliştirme (Django ve Flask)
Mobil Uygulama (Kivy)
Arayüz Geliştirme (PyQt, PyGTK, Tkinter, wxPython)
Oyun Programlama (PyGame)
Ağ ve Soket Programlama (Twisted)
Örümcek Türü Yazılımlar (Scrapy, Requests, Beatifulsoup)
Veri Madenciliği ve Büyük Veri (Numpy ,SciPy, Matplotlib, Pandas vb.)
Makine Öğrenimi ve Yapay Zeka Uygulamalarında (Scikit-Learn, Keras, TensorFlow, Caffe)
Python bilmek bana ne kazandıracak?
Python yukarıda gösterdiğim gibi hemen her yerde sıkça kullanılan bir programlama dilidir. Yani bu dil ile yapmak istedikleriniz sizin hayal gücünüze bağlı işte tam bu yüzden Python Programlama dilini öğrenmeliyiz. Artık neden Python sorusuna cevap veriyorsak devam edelim.
Python’u öğrenmeye karar verdiğimize göre şimdi Python kurulumu ve en çok kullanılan geliştirme ortamlarına bakalım.
Python Kurulumu;
Öncelikle Python’u kullanabilmek için https://www.python.org/ adresine giderek bilgisayarımız için uygun olan Python sürümünü indirelim ben dersleri Python 3 ile anlatacağım için de sizlerde 3..x sürümlerini indirirseniz derslerde sıkıntı yaşamazsınız. İndirme yaptıktan sonra karşınıza;
Şeklinde bir ekran gelecektir burada dikkat etmeniz gerek yer add path kısmını seçmeniz eğer seçmezseniz ileri zamanlarda kütüphane veya framework eklemede sıkıntı yaşayacaksınızdır. Bu işlemi yaptıktan sonra Install Now tıklayıp yükleyelim.
Karşınıza böyle bir ekran geldiyse başarılı bir şekilde kurulumu yapmışsınız demektir. Şuan bulunduğunuz ekran Python’un kabuk kısmıdır ve burada kısa komutlar ya da basit işlemler yapabilirsiniz dilerseniz file kısmından veya CTRL+N tuşuna basarak yeni bir sayfa açıp kodlarınızı çalıştırabilirsiniz. Buraya kodlarınızı yazdıktan sonra kodlarınızı çalıştırmak için Run>Run Module veya direk f5 tuşuna basarak kodları çalıştırabilirsiniz.
Python’u bilgisayara kurduğumuza göre şimdi gelelim Python için çalıştırma ortamlarına bunun için en çok kullanılan birkaç çalıştırma ortamını göstereceğim bunlara başlamadan önce şunu belirteyim illa ekstradan başka bir şey kullanmayabilirsiniz işlerinizi Python IDE ile de yapmanız mümkün ama hızlı olmak ve büyük projeler için IDE yetersiz gelecektir.
Python için en iyi beş geliştirme ortamı (IDE);
PyCharm :
Buradan https://www.jetbrains.com/pycharm/ indirebilirsiniz
VS Code(Visual Srudio Code):
Jupyter Notebook:
Anaconda ile birlikte gelen bu çalışma ortamı Sunucu-istemci yapısına dayanan bir web uygulamasıdır. Yeni başlayanlar için çok kolay ve rahat bir çalışma ortamıdır.
Buradan https://anaconda.org/ indirebilirsiniz.
Spyder:
Buradan https://anaconda.org/ indirebilirsiniz.
Atom :
Buradan https://atom.io/ indirebilirsiniz.
Mobilhanem.com da Neden Python dersinin sonuna geldik anlamadığınız yerler için çekinmeden iletişime geçebilirsiniz. Bir sonra ki dersimizde Python da Veri Türlerini ve Temel Matematiksel İşlemleri göreceğiz. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere.
Tüm Python dersleri için tıklayın
421