Merhaba Arkadaşlar,
Mobilhanem.com da Python Dersleri serisinin bu dersinde Python Koşul İfadelerinin ne olduğunu ve Koşul ifadeleri ile ilgili uygulamalar yapmaya çalışacağım
Peki nedir bu Python da koşul ifadeleri ne işe yarar;
Koşul İfadeleri:
Python Koşul ifadeleri hemen bir örnekle açıklayalım örneğin sosyal hesabımıza girmeye çalıştığımız zaman bizden kullanıcı adı ve şifre bilgilerimizi girmemizi ister. Eğer kullanıcı adı ve şifre doğru ise giriş yapmamızı veya yanlış ise hesabımıza giriş yapamayız ancak doğru girdiğimiz zaman giriş yapabiliriz.
Başka bir örnek verelim bir ATM’den paraya çekmeye çalıştığımız zaman şifre bilgilerimiz doğru ise ancak o zaman işlemleri gerçekleştirebiliyoruz. İşte bu işlemleri Koşullu ifadeler sayesinde yapabiliyoruz ben de bu derste size Python koşul ifadeleri olan ; if, elif ve else ifadelerini anlatmaya çalışacağım. Bu deyimleri anlatmadan önce koşullu işleçlerin tablosunu gösterelim.
if Deyimi:
if deyiminin ingilizcedeki anlamı “eğer” demektir buradan da anlaşılacağı gibi bur da bir koşula bağlı durum belirtiyoruz genel kullanım şekli ise şu şekildedir.
if (koşul):
koşul sağlanıyorsa gerçekleşecek işlem
hemen ufak bir örnek ile başlayalım elimizde a ve b değişkenleri olmak üzere iki adet sayı var. Bunları bir birilerine göre karşılaştıralım.
if a==b:
Burada şunu belirttik eğer ; “a ile b sayıları birbirine eşitse…”
Burada a ile b’nin birbirine eşit olma koşulu var. O zaman burada bu koşul durumuna göre bir işlem
yapacağız. burada ==(çift eşittir) işleci tabloda gösterdiğimiz gibi birbirine eşit olup olmadığını sorgulayan işleçtir.
Hemen kodumuza dönelim
a=3 b=3 if a==b: print("a ile b birbirine eşittir")
Burada a ile b’nin birbirine eşit olma koşulunu sorguluyor eğer eşitse ekrana “a ile b eşittir ” çıktısını verecek aksi taktirde herhangi bir işlem gerçekleşmiyecektir.
Hemen kodumuzu çalıştıralım ve karşımıza şöyle bir hata gelecektir;
File “C:/Users/Cahit/Desktop/Mini/DD.py”, line 4
print(“a ile b birbirine eşittir”)
^
IndentationError: expected an indented block
4. satırda girinti hatası aldık peki bu girinti nedir niye girinti hatası verdi.
isterseniz aynı kodu C ile yazalım;
if (a==b) { print("a ile b birbirine eşittir") }
Gördüğünüz gibi ekrana yazı yazdırma işlemini gerçekleştiren print() fonksiyonu süslü parantezlerin içinde yazdık bunun sebebi print() fonksiyonun if koşul deyimine ait olduğunu eğer koşul sağlarsa süslü parantez içindeki işlemler gerçekleşecektir. Python da ise süslü parantez yerine girinti işlemi kullanılır.
Python da Girintileme İşlemleri:
Bu konuya şöyle bir şey göstererek anlatmak istiyorum.
Burada görüldüğü gibi bir dosyanın içindeki dosyalar biraz daha içeride, bu o dosyanın bir üst dosyaya ait olduğunu belirtiyor. Python da ki girintileme işlemi de bu şekildedir
Burada ekrana çıktı vermemizi sağlayan kod if koşuluna ait olduğunu belirtiyor. Ayrıca Python da girintinin olması Python kodlarını daha okunaklı kılıyor. Girinti işlemi için ise TAB tuşuna bir kez veya SPACE dört defa basmalısınız.
O zaman kodumuzu tekrar yazarsak
a=3 b=3 if a==b: print("a ile b birbirine eşittir")
Herhangi bir hata almadık. Detaylı bilgi buradan ulaşabilirsiniz. Python girintileme sistemini öğrendiğimize göre şimdi Python Koşul ifadeleri türlerine bakalım.
else Deyimi:
else deyimi if koşulunu sağlayan durumlar dışındaki kalan bütün durumları göstermek için kullanılır. Bu yüzden bir koşul belirtmiyoruz bu koşul ifadesinde.
Örnğin az önce yaptığımız uygulama koşul sağlanmıyorsa herhangi bir işlem gerçekleşmiyordu. Peki biz koşul sağlanmadığı durumlarda işlem gerçekleştirmeyi nasıl yapacağız tabi ki else deyimi ile gerçekleştireceğiz. Hemen yapalım.
a = 3 b = 3 if a==b: print("a ile b sayıları birbirine eşittir") else: print("a ile b sayıları birbirine eşit değil")
veya şöyle bir örnek verelim elimizde bir parola var kullanıcı parolayı doğru girdiğinde sisteme giriş yapsın eğer yanlış girerse hata mesajını versin;
parolam = "python" parola = input("Parolayı giriniz :") if parola==parolam: print("Başarılı bir şekilde sisteme giriş yaptınız :)") else: print("Parolayı yanlış girdiniz...")
elif Deyimi:
Bir durumun sağlanması birden fazla koşula bağlıysa elif deyimi kullanılır.
if(koşul):
işlemlerelif(koşul):
işlemlerelif(koşul):
işlemler
.
.
.
şeklinde kullanımı var hemen bir örnekle gösterlim.
Örneğin kullanıcıdan vize ve final sonuçlarını alalım ortalamayı hesaplayan sonra bu ortalamaya göre bir harf notu veren programı yazalım
"""Harf notu Hesaplama Programı""" vize = int(input("Vize Notu :")) final = int(input("Final Notu :")) ortalama = (vize*0.4)+ (final*0.6) # vizenin %40 final %60 olarak alındı if (ortalama>=85): print("Harf notunuz : AA0") elif(ortalama>=70 and ortalama <85): print("Harf notunuz : BA") elif(ortalama>=60 and ortalama <70): print("Harf notunuz : BB") elif (ortalama >= 45 and ortalama < 60): print("Harf notunuz : CB") elif(ortalama>=0 and ortalama <45): print("Harf notunuz : FF")
şeklinde kaba taslak bir uygulama yaptım siz burada ayrıca vize ve final notlarını 0-100 bir değer girmesini sağlayabilirsiniz.
Mobilhanem.com da Python Dersleri serisinin bu dersinde Python Koşul İfadelerini öğrendik bir sonraki dersimiz Python da Döngüler konusunu işleyeceğim. Anlamadığınız , eksik yada hatalı gördüğünüz olursa çekinmeden ulaşabilirsiniz size yardım etmekten mutluluk duyarım bir sonraki yazıda görüşmek üzere.
Bütün Python derslerine buradan ulaşabilirsiniz.
648